This post is also available in: angielski

Szef kuchni Saiyon Boonperm poleca

 

Som Tum – z ogórkiem
(350g) 28,99 PLN
Sałatka Som Tum – inaczej Papaya Salad to najbardziej popularna sałatka w Tajlandii. Oryginalnie podawana jest z zieloną papają. Ponieważ w nas ta papaja jest trudno dostępna, postanowiliśmy zastąpić ją świeżym ogórkiem. Orzeźwiające połączenie z pomirdoami koktajlowymi, marchewką oraz orzechami ziemnymi doskonale dopełniają krewetki.

IMG_9511-001

Owoce morza w sosie czerwone curry 
(350g) 62,99 PLN
Tajlandia słynie z bogactwa owoców morza. Prawie na każdym ulicznym straganie można je spotkać przygotowywane na różne sposoby. My proponujemy smażone na woku krewetki, mule oraz kalmary z dorszem w sosie czerwone curry z dodatkiem mleka kokosowego, zielonej fasoli i pędów bambusa.

IMG_9565

 

Smażony ryż w ananasie
(380g) 49,99 PLN
Ryż w kuchni azjatyckiej to podstawa. Tajowie podają go do każdego posiłku. Bywa on również przygotowywane jako danie główne. Nasza propozycja to słodkie połączenie ryżu jaśminowego, kurczaka i krewetek z ananasem, rodzynkami, kukurydzą i orzechami nerkowca. Oryginalnie podany – w połowie ananasa

IMG_9547